De Ducdalf

Op het voormalig gemeentelijk perceel Mariastraat 17 in Dordrecht staat op het moment van schrijven een oud schoolgebouw. Het gebouw was tot maart 2015 in gebruik als wijkcentrum van Nieuw Krispijn: wijkcentrum of buurthuis De Ducdalf.

Wanneer het gebouw aan de Mariastraat in 2017 wordt gesloopt, heeft het ruim een halve eeuw in de wijk gestaan. Oorspronkelijk was het het onderkomen van een kleuterschool. Een mooi bouwkunstig detail is de prachtige gevelsteen met een afbeelding van twee spelende kinderen.

De gevelsteen van de kleuterschool blijft behouden en komt als knipoog naar het verleden terug in het ontwerp van de nieuwbouwwoningen.

“De gevelsteen met als bijnaam ‘Ot en Sien’ is een reliëf uit 1954 van beeldhouwster Antonia (Toos) Neger.”

In het heden en verleden

In de nabije toekomst

Het te realiseren nieuwbouwplan omvat negen prachtige eengezinswoningen in jarendertigstijl: twee vrijstaande woningen aan respectievelijk de Marianne- en Frederikstraat en zeven rijwoningen aan de Mariastraat.

De bouwstijl stamt uit een tijd dat er ruimte en geld was om kwaliteit neer te zetten en laat zich goed omschrijven als karakteristiek, degelijk en sfeervol. De nieuwbouwuitvoering combineert de charme van toen met het comfort en de duurzaamheidstechnieken van nu.

“De gevelsteen van de oude Ducdalf blijft behouden en is als knipoog naar het verleden verwerkt in het ontwerp van het nieuwbouwproject.”